į pirmą puslapį

Kronika

Telšių vyskupo apdovanojimas
Paskelbta: 2022-07-13 23:00:48

Švenčiant Durbės mūšio dieną 2022 metais Didžiojoje žemaičių sienoje atidengta meninė plokštė, skirta pagerbti žemaičių kalbai. Plokštės „Žemaičių kalbos kertiniai akmenys“ autorius – skulptorius Mindaugas Šimkevičius. Po kompozicijos pristatymo kalbėjo LR Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė, Telšių rajono savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas, Žemaičių kultūros draugijos pirmininkais prof. Algirdas Žebrauskas.

Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius priminė, kad lietuvių kalba atgimė tuomet, kai buvo pradėta naudoti bažnyčiose, kai žmonės pradėjo melstis lietuviškai. Anot vyskupo, žemaičių kalba taip pat turi šviesią ateitį, nes jau keli metai, kaip ji pradeda skambėti Telšių vyskupijos bažnyčiose ir yra puoselėjama šeimose. Laimindamas atminimo lentą vyskupas meldėsi: „Palaimink, Viešpaties, mūsų pastangas puoselėti žemaičių kalbą ir perduoti ją ateinančioms kartoms; palaimink šią atminimo lentą, skelbiančią žemaičių tapatybę, besireiškiančią per kalbą; tebus ši kalba ne akmenyje ar metalo plastikoje, bet žmonių širdyse ir lūpose gyva“.

Susirinkusieji pasidžiaugė, kad Telšių vyskupas tapo svarbiu žemaičių kalbos puoselėtoju, o Lietuvos Respublikos Seimo laikinosios žemaičių grupės vadovė R. Šalaševičiūtė apdovanojo vyskupą atminimo ženklu „Už nuopelnus Žemaitijai“.

Telšių vyskupijos kurijos informacija




aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: