į pirmą puslapį

Kronika

Telšiuose pagerbiamas Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras
Paskelbta: 2021-02-15 17:44:05

Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse Telšių katedroje lankėsi Lietuvos Respublikos Prezidento patarėja Vilma Bačkiūtė. Lydima Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus, Prezidento patarėja nusileido į katedros kriptą ir perdavė Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos puokštę, skirtą padėti prie Vasario 16-iosios akto signataro vyskupo Justino Staugaičio kapo. Kartu dalyvavo vyskupo generalvikaras kan. Vilius Viktoravičius ir Dievo tarno vysk. Vincento Borisevičiaus bylos postulatorius kun. Donatas Litvinas.


Telšių katedros kriptoje yra palaidoti trys vyskupai, daug nusipelnę Lietuvos laisvei ir nepriklausomybei. Tai – pirmasis Telšių vyskupas Justinas Staugaitis, modernių laikų Lietuvos valstybės kūrėjas ir Nepriklausomybės akto signataras. Kriptoje ilsisi ir Dievo tarno vyskupo Vincento Borisevičiaus palaikai, kuris buvo 1946 metais sovietų suimtas, Vilniuje sušaudytas ir užkastas Tuskulėnuose. Tik 1999 metais vyskupo palaikai buvo surasti ir iškilmingai perlaidoti katedros kriptoje. Trečiasis vyskupas – Pranciškus Ramanauskas, dešimt metų praleidęs sovietiniuose lageriuose.


Trys kriptoje palaidoti vyskupai kiekvienas savitu būdu kūrė nepriklausomą Lietuvos valstybę ir tikėdami laisvės rytojumi nepabūgo persekiojimų, tremties ir net atidavė savo gyvybę.


Viešnia iš prezidentūros perdavė Prezidento Gitano Nausėdos sveikinimą, kuriame Jo Ekscelencija rašo: „Kad būtų per amžius žinomi ir atmenami vardai tų, kurie savo parašais prikėlė valstybę ir leido mums kartu su ja atgimti iš naujo“.


Telšių katedros kriptą privačiai aplankyti ir Lietuvos valstybės atkūrimo dieną pagerbti iškilius ganytojus galima nuo 9 iki 18 valandos.

Telšių vyskupijos kurija

aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: