į pirmą puslapį

Kronika

Paskutinė sinodo darbo savaitė
Paskelbta: 2024-10-21 23:41:08
 

Spalio 21 d., pirmadienį, prasidėjo paskutinė sinodo darbo savaitė. Sinodo dalyviai nuo ankstyvo ryto rinkosi į šv. Petro baziliką votyvinėms šv. Mišioms į Šventąją Dvasią, kurioms vadovavo generalinis sinodo sekretorius kard. Mario Grech. Homilijoje kardinolas komentavo evangelijos ištrauką (Lk 12,13-21) lygindamas ją su sinodine kelione, kurioje Bažnyčia surinko didžiulį derlių. Ką daryti? Statyti didesnius „klojimus“ ir visa tai saugoti? – Didelė pjūtis reikalauja naujų sprendimų ir dar nepažintų kelių dalijantis sinodo patirtimi su kitais, keistis dovanomis ir taip praturtinti kitus.

Rytinė sinodo sesija prasidėjo nominuoto kardinolo t. T. Radcliffe OP konferencija apie mūsų laisvę ir bendradarbiavimą su Dievo veikimu. Pranešėjas citavo ir savo ordino žvaigždę – dominikoną šv. Tomą Akvinietį, tobulai suderinusį žmogaus prigimtį ir Dievo malonę.

Žodžio paprašęs Tikėjimo mokymo dikasterijos prefektas kard. Victoro Manuelio Fernandez dar kartą paaiškino savo negalėjimą dalyvauti praėjusią savaitę vykusiame 5-osios studijų grupės susitikime su sinodo dalyviais ir priminė, jog norintys pasikalbėti dėl studijų grupės veiklos turės galimybę tai padaryti šią savaitę. Mažas nesusipratimas kilo tuomet, kai paaiškėjo, jog nesvarstomas moterų šventimų klausimas, nes kai kurie pasauliečių judėjimai viešai daro tam spaudimą. Kaip paaiškino dikasterijos prefektas, pop. Pranciškus yra aiškiai pasakęs, kad nemato galimybės moterims teikti diakonatą, todėl darbo grupė svarstys kitas galimybes. Juk dikasterija negali priešintis Bažnyčios ir popiežiaus mokymui. Tuo pačiu kardinolas priminė, jog visai neseniai popiežius atvėrė galimybes moterims iškilmingomis liturginėmis apeigomis būti paskirtoms lektorėmis, akolitėmis bei katechistėmis, tačiau daugelis pasaulio vyskupijų dar nesinaudoja šiomis suteiktomis galimybėmis.

Kard. J. C. Hollerich SJ padėkojo ekspertams, teologams bei sinodo delegatams už baigiamojo vyskupų sinodo dokumento projekto parengimą ir trumpai jį pristatė. Pagrindinis dokumento projekto tekstas yra italų kalba, o kitomis kalbomis yra pateikiami gal ir ne visai tobuli vertimai. Kilus neaiškumui dėl sąvokų, reikėtų tai pasitikrinti remiantis tekstu italų kalba. Kiekvienas sinodo dalyvis gavo spausdintą dokumento projekto egzempliorių, kuris dar nėra skirtas viešumai, nes bus tobulinamas. Kardinolo paskatinti sinodo dalyviai tyloje pradėjo skaityti beveik penkias dešimtis puslapių turintį tekstą. Buvo įdomu matyti, kad dalis skaitė tekstą likę prie savo darbo stalų, kiti pasirinko Pauliaus VI salės erdvumą ir sėdėjo atsiskyrę nuo kitų, kad galėtų visą dėmesį sutelkti į tekstą. Dar kiti tekstą skaitė vaikščiodami koridoriuje arba pasidėję dokumentą ant atitvaro...

Popietinėje sesijoje sinodo dalyviai grupelėse apmąstė t. T. Radcliffe OP konferenciją ir pasidalino pirmaisiais įspūdžiais susipažinus su baigiamojo dokumento projekto dalimi. Pirmoji savaitės diena yra skirta perskaityti pateiktą dokumentą ir pasižymėti tas mintis, kurios dar reikalaus svarstymo bei patobulinimo. Tam sinodas skirs ateinančias dvi dienas, kuomet dalyviai galės pateikti savo pastabas bei pasiūlymus ruošiant baigiamąjį dokumentą.

Telšių vyskupijos kurijos informacija iš Vatikano

 
 
 
 
 
 
 
 
 
aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: