į pirmą puslapį

Kronika

Rietavo bažnyčios jubiliejus
Paskelbta: 2023-09-24 22:33:10

2023 m. rugsėjo 24 d. Rietavo šv. arkangelo Mykolo parapija šventė titulinius atlaidus. Šie atlaidai ypatingi, nes Rietavo miestas mini 770 metines nuo vietovės paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose, o parapija šventė bažnyčios pastatymo jubiliejų.

Šia proga Rietavo parapiją aplankė Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius. Prie Rietavo miesto ribos vyskupą pasitiko balta oda dengta karieta, kurie nugabeno ganytoją prie Rietavo šv. arkangelo Mykolo bažnyčios. Čia vyskupą pasitiko Rietavo savivaldybės meras Antanas Černeckis ir parapijos klebonas Antanas Gutkauskas.

Šv. Mišių pradžioje vyskupas palaimino parapijos jubiliejui skirtą atminimo lentą ir priminė, kad prieš 170 metų (1853 m.) vyskupas Motiejus Valančius pašventino šios bažnyčios kertinį akmenį, o prieš 150 metų (1873 m.) bažnyčios statyba buvo baigta. Rietavo bažnyčios statybą pradėjo Irenijus Oginskis, o baigė po dvidešimt metų jo sūnus – Bogdanas Oginskis. Vyskupas meldėsi už bažnyčios fundatorius, statytojus, rėmėjus, o taip pat ir už parapijiečius, kurie šią bažnyčią lanko, meldžiasi ir pripildo gyvybės.

Bažnyčia tuomet buvo pastatyta gan didelė, nes fundatoriai tikėjo Rietavo ateitimi, kad ši bažnyčia visuomet prisipildys maldininkų. Švenčiant jubiliejų visos sėdimos vietos buvo užimtos, o prie altoriaus buvo keliasdešimt ministrantų bei adorančių. Tai rodo, kad bažnyčios statytojų viltys nenuėjo veltui. Po šv. Mišių vyskupas vadovavo procesijai aplink bažnyčią, o po to įvyko sakralinės muzikos koncertas, kurio metu buvo skaitomas Irenijaus laiškas keturiolikmečiui sūnui Bogdanui. Stebėtina, kad prie daugiau kaip šimtą metų rašyti priesakai šiandien taip pat lieka aktualūs.

Telšių vyskupijos kurijos informacija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: