į pirmą puslapį

Kronika

500 piligrimų Šv. Jokūbo kelyje Lietuvoje per vieną mėnesį
Paskelbta: 2020-07-03 19:16:25

Birželio mėnesį per Lietuvą nuvilnijo tradicinė Šv. Jokūbo kelio jaunųjų ambasadorių estafetė, kurioje dalyvavo beveik 500 piligrimų.

Penktus metus iš eilės vykusią estafetę, šiais metais dedikuotą šv. Jokūbo keliui, Camino de Santiago, bei Lietuvos nepriklausomos valstybės atkūrimo 30-mečiui, inicijavo ir nuo pirmųjų metų globoja Nepriklausomybės Akto signatarė dr. Laima Andrikienė. Ji išlydi ir pasitinka dažno piligrimų žygio dalyvius, jiems įteikia Šv. Jokūbo kelio ambasadorių sertifikatus.

Estafetės geografija plečiasi

Šių metų estafetė buvo išskirtinė pirmiausia tuo, kad ji vyko tik vieną mėnesį. Paprastai gegužės ir birželio mėnesiais vykdavusi jaunųjų ambasadorių estafetė, pernai sulaukusi apie 1300 dalyvių, šį pavasarį dėl pandemijos sukeltų apribojimų startavo mėnesiu vėliau, tačiau tai nesutrukdė jauniesiems Šv. Jokūbo kelio ambasadoriams, vos karantinui pasibaigus, leistis į piligrimų žygius. Visos tarptautinės Šv. Jokūbo piligrimų kelio atšakos birželį buvo gyvos, pilnos judesio ir jaunų žmonių.

Šių metų estafetė ypatinga ir tuo, kad ji pasiekė ir Žemaitijos sostinę: pirmą kartą į Kelią stojo Telšių Žemaitės gimnazijos bendruomenės nariai, dalyvaudami Šv. Jokūbo kelio ambasadorių estafetėje. Jaunuosius piligrimus, dviračius mynusius maršrutu Telšiai – Varniai, nuo Telšių katedros išlydėjo Telšių kunigų seminarijos rektorius kun. Saulius Stumbra, papasakojęs apie Šv. Jokūbo kelią – katalikų piligrimų kelią į Kompostelos Santjago katedrą Ispanijoje, kur, tikima, yra palaidotas Apaštalas Jokūbas. Piligrimai taip pat sužinojo, kad Šv. Jokūbo kelio ženklu – kriaukle – bus paženklintos Telšių katedra bei Varnių Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia. Įkvėpimo žygio dalyviams suteikė klaipėdiečio piligrimo Arūno Vismanto pasakojimas apie savo patirtį, einant Šv. Jokūbo keliu. Ir Telšiai, ir Varniai yra Šv. Jokūbo piligrimų kelio stotys, abu miestai yra Šv. Jokūbo Žemaitijos/Karliaučiaus kelyje.

Šių metų Šv. Jokūbo kelio estafetė išsiskyrė ir savo geografija. Joje dalyvavo: Panevėžio rajono Ramygalos gimnazijos, Joniškio rajono Žagarės gimnazijos, Šiaulių rajono savivaldybės Švietimo pagalbos tarnybos, Lazdijų gimnazijos bei Lazdijų rajono savivaldybės Turizmo ir verslo informacijos centro, Molėtų rajono Inturkės bendruomenės, Alytaus rajono Miroslavo gimnazijos, Trakų rajono Rūdiškių bei Onuškio Donato Malinausko gimnazijų, Šilutės Vydūno gimnazijos, Elektrėnų savivaldybės mokyklų, Kauno rajono Ugnės Karvelis gimnazijos, Kauno A. Žikevičiaus saugaus vaiko mokyklos, Kalvarijos gimnazijos, Alytaus miesto ir rajono Putinų, Jotvingų, Šv. Benedikto bei Krokialaukio gimnazijų, Šaltinių bei Panemunės progimnazijų, Dzūkijos mokyklos jaunieji piligrimai, lydimi mokytojų, palaiminti parapijų klebonų.

Piligrimystės tradicija išgyvena atgimimą

Piligrimystės tradicija Lietuvoje visada buvo gyva, o šiuo metu pastebimas jos renesansas, galingas atgimimas. Tikėjimą stiprinančios kelionės po Lietuvos šventas vietas – Kryžių kalną, Šiluvą, Aušros Vartus Vilniuje, Žemaičių Kalvarijas, Pivašiūnų šventovę Dzūkijoje ir kitas – tapo neatsiejama tikinčiųjų gyvenimo dalimi.

Tačiau vis labiau globalėjančiame pasaulyje atrandamos ir kitos kiekvienam krikščioniui svarbios sakralios vietos, į kurias veda piligrimų keliai. Vienas iš jų, žinomas daugiau nei 1000 metų, seniausias ir ilgiausias – Šv. Jokūbo kelias, ispaniškai Camino de Santiago, kuriuo piligrimai keliauja į Santjago de Kompostela miestą Ispanijoje. 1993 metais jis įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Lietuva – viena iš Europos valstybių, per kurią driekiasi specialiais to kelio ženklais pažymėtos keturios tarptautinio Šv. Jokūbo piligrimų kelio atšakos: Žemaitijos/Karaliaučiaus, Šiaulių, Kauno ir Vilniaus. Piligrimystė Šv. Jokūbo keliais Lietuvoje, kurie tarptautiniu lygiu buvo įteisinti 2016 metais, vyksta panašiai kaip ir Šiaurės Ispanijoje, Galicijoje, kur driekiasi seniausioji Šv. Jokūbo kelio dalis ir kur yra Santjago de Kompostela miestas bei visų Šv. Jokūbo kelio piligrimų didysis tikslas – Šv. Jokūbo katedra.

Šv. Jokūbo kelyje – ir žemaičiai, ir dzūkai, ir sūduviai

Jaunųjų ambasadorių gausa – žygyje dalyvavo105 piligrimai, – kaip visuomet išsiskyrė Šilutės rajono savivaldybės Vydūno ir Švėkšnos gimnazijos. Jau ketverius metus gegužės ar birželio mėnesį jų mokiniai ir mokytojai dviračiais leidžiasi į Šv. Jokūbo kelią, apmąstydami savo gyvenimą, savo siekius, kartu aplankydami žymias krašto religines ir pasaulietines vietas. Šių metų žygio Šv. Jokūbo kelio ambasadoriai aplankė remontuojamą Ramučių evangelikų liuteronų bažnyčią, Gardamo bažnyčią ir Šv. Mergelės Marijos Lurdą, Martyno Mažvydo atminimui pastatytą akmenį Laukstėnuose ir Šv. Jokūbo bažnyčią Švėkšnoje. Šiemet pėsčiomis nuo Gardamo keliavo ir Usėnų pagrindinės mokyklos mokiniai, vedami mokytojo Vytauto Urbos. Apie katalikų tikėjimą, lietuvių religines tradicijas jauniesiems piligrimams pasakojo Švėkšnos klebonas kun. Julius Meškauskas, kuris kartu mynė dviračiu nuo pat Šilutės. Šilutėje piligrimus palaimino Šilutės dekanas kun. Remigijus Saunorius, Gardame pasitiko klebonas kun. Raimondas Jonauskas.

Nuo šilutiškių jaunųjų piligrimų gausa nedaug atsiliko Alytaus miesto ir rajono savivaldybių jaunimas bei mokytojai: net 80 jų leidosi į žygį tarptautinio Šv. Jokūbo Kauno kelio maršrutu Alytaus Šv. Liudviko bažnyčia – Radžiūnų piliakalnis – Tarzanija – Miroslavo Šv. Trejybės bažnyčia. Pasiekę Miroslavą piligrimai dalyvavo Šv. Mišiose, kurias aukojo šios parapijos klebonas kun. Miroslavas Dovda.

Birželį nemažas būrys – 42 piligrimai – stojo į Šv. Jokūbo Vilniaus kelią. Jaunųjų ambasadorių estafetės žygis vyko šio kelio maršrutu Trakai – Rūdiškės – Vaikšteniai – Onuškis. Išlydėdamas piligrimus į žygį Onuškio Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios klebonas kun. Algimantas Gaidukevičius linkėjo keliauti prasmingai: sugalvoti intenciją, prisiminti piligrimų patiriamus išbandymus, nes piligrimas turi keliauti ir nesitikėti lengvo kelio, žygio laiką skirti apmąstymams. Jaunieji ambasadoriai aplankė Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo baziliką, pastatytą 1409 metais, susipažino su įspūdinga jos istorija, stebuklinguoju, seniausiu Lietuvoje Dievo Motinos paveikslu, atidengtų freskų istorija, grožėjosi didžiuoju barokiniu altoriumi, skulptūromis, Riomerių koplyčia. Žygio metu jie taip pat aplankė Rūdiškių bažnyčią, o judėdami Grendavės kaimo keliukais grožėjosi atsiveriančiomis Vilkokšnio ežero panoramomis, senuoju Žaliosios kaimu. Jaunieji ambasadoriai žygį baigė šv. Mišiomis Onuškio bažnyčioje, kurias aukojo Butrimonių ir Dusmenų parapijų klebonas kun. Juozas Bakšys bei Onuškio Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios klebonas kun. Algimantas Gaidukevičius.

Visų šių metų Šv. Jokūbo kelio jaunųjų ambasadorių estafetės žygių nevardinsime, jų buvo daug, o apie keliones liudija piligrimų įspūdžiai, nuotraukos, įamžinusios įstabų piligrimystės ir Lietuvos gamtos grožį, puoselėjamą kultūros paveldą.

Nuoširdžiausia mūsų padėka skiriama estafetės įkvėpėjai ir globėjai Laimai Andrikienei bei visiems, prisidėjusiems prie žygių organizavimo. Ypatinga padėka tenka parapijų klebonams, kunigams, kurie pasitiko piligrimus, pasakojo bažnyčių istorijas ir Šv. apaštalo Jokūbo gyvenimą, dalijosi mintimis apie piligrimystės prasmę, palaiminimu lydėjo piligrimus į kelią.

Birutė Nenortaitė

aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: