į pirmą puslapį

Kronika

Dvasininkų sambūris: be gerojo ganytojo, bet su gera nuotaika
Paskelbta: 2024-10-17 20:02:01
 

2024 m. spalio 17 d., saulėtą ketvirtadienį, Telšių vyskupo V. Borisevičiaus kunigų seminarijoje buvo surengtas Telšių vyskupijos kunigų susirinkimas. Nors vyskupas ordinaras Algirdas Jurevičius dėl išvykos į Vyskupų Sinodinę konferenciją Romoje dalyvauti negalėjo, į Žemaitijos sostinę pabūti bendrystės dvasioje ir praturtinti savo kunigiškąją tarnystę naujomis praktinėmis įžvalgomis, kuriomis noriai dalinosi Tauragės dekanato dekanas, bažnytinės teisės daktaras kunigas Marius Venskus ir viešnia iš Kaišiadorių – Jolanta Celiešienė, atvyko nemenkas būrys dvasininkų.

Susirinkimo pradžioje Telšių vyskupijos kurijos kancleris kan. Haroldas Šneideraitis vadovavo Dieninei Liturginių valandų maldai ir pasveikino susirinkusiuosius, perduodamas ganytojo iš Vatikano siunčiamus sveikinimus bei linkėjimus.

Po to Telšių vyskupo V. Borisevičiaus seminarijos rektorius kan. Jonas Ačas nuoširdžiai dėkojo kunigams už jų pagalbą seminarijai, parapijose organizuojant rudens derliaus gėrybių rinkimą, ir džiaugėsi, kad bado patirtis nebus įtraukta į naujų kandidatų pirmuosius ruošimosi kunigystei metus.

Salezietis kun. Massimo Bianco SBD taip pat pasidalino geromis naujienomis – naujo saleziečių kunigo Vytauto Morkūno SDB įšventinimu Vilniaus šv. Jono Bosko parapijoje ir nauju „Saleziečių žinių“ numeriu.

Kaip visada žodžio kišenėje neieškantis kun. M. Venskus, remdamasis Tikėjimo mokymo dikasterijos Nota „Gestis verbisque“, Bažnytinės teisės Kanonų teisės kodeksu, Katalikų Bažnyčios Katekizmo nuostatais, II Vatikano Susirinkimo nutarimais ir kitais oficialiais Bažnyčios dokumentais, išdėstė kunigams subtilumus dėl Sakramentų galiojimo.

Jis kvietė savo brolius kunigystėje iš naujo prisiimti, ką byloja bažnytiniai kanonai apie Sakramentų teikimą, o svarbiausia – visada grįžti prie tikėjimo pamatų. Paskaitos metu iškeltas šiems laikams labai aktualus klausimas: kiek dvasininkas yra atsparus postmodernistinės, demokratija prisidengiančios visuomenės spaudimui, baimei būti apkaltintam klerikalizmu ir įgalus nepaminti pamatinių krikščioniškųjų vertybių? Kur yra ribos ir pakraščiai? Kur, keičiantis laikams ir madoms, dvasininkai gali priimti naujoves, o kas yra absoliučiai nekeistina? Kun. Marius siūlė patiems dvasininkams užduoti klausimą sau: „Kas aš esu ir ką aš galiu daryti, kad nė per žingsnį nenutolčiau nuo Švč. Trejybės slėpinio, iš kurio ir kyla Sakramentų esmė?“ Pasak kun. M. Venskaus, visuomet turime prisiminti, kad Šventimo tarnystė yra pagrindas kunigo gyvenime. Tai, ką daro kunigas, teikdamas Sakramentus, yra ne kunigo kaip trapaus žmogaus veiksmas, bet Kristaus ir Bažnyčios veiksmas per Kunigystės sakramentą jam suteikta galia, todėl pagrindinė kunigo užduotis, vaizdžiai tariant, nepažeisti Kristaus padėtų Bažnyčios pamatų – Sakramentų turinio ir formos ir kartais, o gal net dažniau nei kartais, nebijoti pasakyti „Tu dar nepasiruošęs...“, kad Sakramento suteikimas nevirstų tiesiog Simonija, kurią, pasak prelegento, Bažnytinė teisė labai konkrečiai pasmerkia. Ir kalbama ne tik apie kokios nors bažnytinės pareigybės įsigijimą. Dievo Malonė, kurią teikia kunigas sakramentiniu pavidalu, taip pat negali būti nei perkama, nei parduodama.

Po pertraukos pasikalbėjimui visus sukvietė Kaišiadorių vyskupijos Gyvojo Rožinio Draugijos vadovė Jolanta Felicija Celiešienė, pristačiusi iniciatyvą „Apie dvasinį įvaikinimą“. Tai esą maldos iniciatyva, kuria siekiama prisidėti prie negimusio kūdikio išsaugojimo. Jolanta kvietė melstis už kiekvieną negimusio kūdikio gyvybę, liudijo ne vieną iki širdies gelmių sukrečiantį įvykį, taip pat pasidalijo ir savo asmenine patirtimi apie maldos reikšmę žmogaus gyvenime. Pranešėja kvietė nelikti abejingiems kenčiančioms moterims, šeimoms, kurios dėl įvairių priežasčių neteko dar negimusių kūdikių, kvietė dvasininkus padėti šeimoms išgyventi tokias tragedijas. Pranešėjai kalbant, salėje galėjai jausti ir matyti ne vieną susijaudinusį susirinkimo dalyvį, o diskusijos nerimo ir pietų metu.

Kitas Telšių vyskupijos permanentinis kunigų susirinkimas numatytas lapkričio 28 dieną, kuriame didžiausias akcentas bus dedamas 2025-ųjų – popiežiaus Pranciškaus paskelbtų Jubiliejinių Bažnyčios metų – atidarymui ir aktualizavimui.

Telšių vyskupijos kurijos informacija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: