į pirmą puslapį

Kronika

Mokslo metų pradžia lietuvių kolegijoje Romoje
Paskelbta: 2024-10-06 18:25:22
 

2024 m. spalio 5 d. popiežiškoji lietuvių šv. Kazimiero kolegija Romoje pradėjo mokslo metus. Šv. Mišioms italų kalba vadovavo arkivysk. Gintaras Grušas, koncelebravo arkivysk. Rolandas Makrickas, vysk. Algirdas Jurevičius, kolegijos rektorius kun. Audrius Arkštikaitis, marijonų genenalinis vyresnysis t. Joseph Roesch MIC, generalinis CCEE sekretorius kun. Antonio Ammirati, kun. Arkadiusz Nocon, kun. prof. Waldemar Turek, kolegijoje gyvenantys bei į svečius atvykę kunigai. Pamaldose dalyvavo LR ambasadorė prie Šventojo Sosto Sigita Maslauskaitė-Mažylienė bei LR ambasadorė Italijoje Dalia Kreivienė, Romos lietuvių bendruomenės pirmininkė Elzė Di Meglio, Vatikano Radijo lietuvių kalba vadovas Jonas Malinauskas, kolegijoje tarnaujančios seserys vienuolės iš Filipinų, kolegijos svečiai bei rėmėjai.

Įžangos žodyje kolegijos rektorius pasveikino svečius ir pristatė prasidėjusius mokslo metus. Šiemet kolegijoje gyvena keturiolika kunigų, kurie studijuoja įvairiose Romos universitetuose ir siekia mokslinių laipsnių teologijos, Biblijos bei kanonų teisės srityse. Tarp studentų kunigų yra keturi lietuviai, šeši indai, po vieną iš Latvijos, Ekvadoro, Italijos ir Kosta Rikos. Kolegija tapo tarptautinė, todėl atvykusiems studentams lengviau išmokti italų kalbą ir integruotis į vietinę kultūrą.

Arkivysk. G. Grušas homilijoje pabrėžė, jog kolegija – tai ne tik vieta, kurioje gyvena siekiantys mokslinių laipsnių dvasininkai; tai visų pirma bendrystės ir ugdymosi vieta; tuo pačiu tai bendruomeniškumo mokykla, kurioje mokomasi gyventi dvasininkų bendruomenėje. Maldos bendrystė, įsiklausimas į kitą brolį sinodinio metodo principu, gailestingumo darbai – tai tie žingsniai, kurias Viešpats ugdo dvasininkus įvairioms tarnystėms.

Arkivyskupas priminė tą dieną minimą šv. Faustiną, kuriai Viešpats apsireiškimų metu Vilniuje pavedė visam pasauliui skelbti Dievo gailestingumą. 2000 metais arkivyskupas studijavo Romoje ir dalyvavo šv. Faustinos kanonizacijos iškilmėse. Tuomet pop. Jonas Paulius II paskelbė, kad Varšuva, Lodzė, Krokuva ir Vilnius turi ypatingą misiją Dievo gailestingumo plane. „Tuomet man, kaip Vilniaus arkivyskupijos kunigui, tie žodžiai skambėjo kaip asmeninis pašaukimas šiai misijai, kuris dar labiau sustiprėjo po dvylikos metų tapus Vilniaus arkivyskupu. Nuo mūsų paslėpta, kaip šį laiką Viešpats panaudoja ruošdamas ir jus kokiai nors misijai, todėl maksimaliai išnaudokite savo buvimą Romoje, kad galėtumėte kuo geriau pasiruošti savo misijai“, - kalbėjo ganytojas.

Arkivyskupas priminė, kad šie mokslo metai yra ypatingi, nes Bažnyčioje vyksta du istoriniai įvykiai: vyskupų sinodo antroji asamblėja ir per Kalėdas prasidėsiantys Jubiliejiniai 2025 metai. Ganytojas studentams linkėjo patiems būti vilties piligrimais ir pasitarnauti atvykstantiems į Romą Jubiliejaus metų piligrimams.

Po Eucharistijos šventimo bendrystė tęsėsi prie vakarienės stalo. Skambėjo pokalbių klegesys ir itališkos bei lietuviškos dainos. Telaimina Viešpats kolegiją ir jos gyventojus!

Telšių vyskupijos kurijos informacija iš Romos

 
 
 
aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: