į pirmą puslapį

Kronika

Priešsinodinis vyskupo pakalbinimas
Paskelbta: 2024-09-29 19:39:30
 

2024 m. spalio 2-26 dienomis Romoje vyks vyskupų sinodo XVI eilinės generalinės asamblėjos antrosios sesijos darbai. Lietuvos katalikus atstovaus Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius ir Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, kuris sinode dalyvaus kaip Europos vyskupų konferencijų tarybos pirmininkas. Ta proga kalbiname Telšių vyskupą Algirdą Jurevičių.

Su kokiomis nuotaikomis vykstate į sinodą?
Vykstant prieš metus į Romą buvo nerimo, nes tokio pobūdžio susitikime dalyvavau pirmą kartą. Šiemet širdyje daugiau ramybės, nes jau žinomas sinodinio darbo pobūdis ir metodai.

O kokiomis temomis kalbėsitės?
Kai 2021 m. prasidėjo sinodinės konsultacijos parapijose, buvo iškelta labai daug ir įvairiausių temų. Pernai sinode daug laiko sugaišta kalbant taip vadinamomis „karštomis“ temomis, t. y. homoseksualių asmenų ir moterų diakonato bei kunigystės klausimai. Kad pašalinės temos netrikdytų sinodo darbo pop. Pranciškus įsteigė dešimt komisijų, kurioms pavesta nagrinėti atskirus klausimus.

Prieš keletą mėnesių pasirodė Darbo dokumentas, kuris pristato pagrindines šios sesijos sinodo temas. Tarp jų nebeliko „karštų“ klausimų, bet daugiau dėmesio skiriama pačiai sinodiškumo idėjai.

Pristatykite trumpai Darbo dokumentą.
Prieš kiekvieną sinodo sesiją paskelbiamas Darbo dokumentas, kuris pasitarnauja kryptingai diskusijai. Beprasidedančios sesijos Darbo dokumentą sudaro keturios dalys: pirmoji nagrinėja sinodiškumo pagrindus, antroji dalis skirta santykiams Bažnyčioje, trečioji – ieško naujų kelių sinodiškumui įgyvendinti, o ketvirtoji skirta apžvelgti kultūrinei erdvei bei kontekstui, kuriame gyvena ir veikia konkreti dalinė Bažnyčia.

Koks Jūsų vaidmuo sinode?
Kiekvienas sinodo dalyvis susipažįsta su Darbo dokumentu. Šį procesą man labai palengvino Europos sinodo dalyviams prieš mėnesį vykęs susitikimas Lince (Austrija). Jame buvo aptarta kiekviena dokumento dalis. Susitikimas labai pasitarnavo geriau pažinti tas temas, kuriomis kalbėsimės su viso pasaulio atstovais.

Sinodo sekretoriatas atsiuntė prašymą, kad kiekvienas sinodo dalyvis paruoštų du trumpus pristatymus (3 minučių limitas!) kiekvienai Darbo dokumento daliai. Pirmasis pristatymas skirtas pareikšti nuomonę, kokios mintys iš konkrečios Darbo dokumento dalies turėtų atsispindėti baigiamajame sinodo dokumente, o antrasis pristatymas skirtas įvardinti tas temas, kurios dar reikalauja gilesnio nagrinėjimo ir platesnės diskusijos.

Ar sinodo metu dalyviai gali bendrauti su žiniasklaida?
Nedraudžiama bendrauti su žurnalistais, tačiau pernai buvo patarta laikytis tam tikro „pasninko“, t.y. netapti melagingu pranašu, nes sinodo dalyviai sunkiai apčiuopia visumą iki tol, kol grupelėse svarstomas konkretus klausimas. Gali taip atsitikti, kad vienoje grupelėje siūlomi vienokie sprendimai, o keliasdešimt grupelių siūlys kitus sprendimus. Galutinės sinodo išvados pasirodys tik sesijos pabaigoje, tačiau ir jos dar nieko nereiškia tol, kol jų neperžiūrės popiežius ir nepatvirtins. Tad skelbti su tikrumu kokią nors tiesą dabar, kol vyksta sinodas, būtų panašu į statybininką, betonuojantį pamatą, bet skelbiantį, kad namas jau pastatytas.

Pernai gan aktyviai pristatėte sinodo veiklą. Kokie planai šiųmetinei sesijai?
Būti sinode dalyviu, o tuo pačiu apžvalgininku, komentatoriumi ir žurnalistu nėra taip paprasta. Pernai daugiau ar mažiau tai pavyko. Pasistengsiu šiai veiklai rasti laiko ir ateinančioje sesijoje.

Kiekvieną sinodo darbo dieną Vatikano komunikacijos skyrius organizuoja spaudos konferenciją, į kurią kviečiami sinodo dalyviai trumpai pristatyti tos dienos aktualijas sinode. Tad besidomintys gali sekti Vatikano naujienų svetainę (www.vaticannews.va) ir daugiau apie tai sužinoti.

Telšių vyskupijos kurijos informacija

aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: