į pirmą puslapį

Kronika

Fondo stipendijų teikimas gimnazistams
Paskelbta: 2024-09-08 10:23:46
 

2024 m. rugsėjo 6 d. katalikiškoje Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijoje įvyko Juozo Giedraičio vardo Lietuvos moksleivių fondo stipendijų teikimas. Toks įvykis gimnazijoje vyko pirmą kartą. Praėjusiais mokslo metais gimnazistams buvo pasiūlyta rašyti rašinį patriotine, istorine ar religine tema fondo skelbiamam konkursui. Keturi gimnazistai ryžosi šiam žygiui ir sulaukė apdovanojimo.

Vysk. Algirdas Jurevičius, susitikęs su Čikagoje gyvenančiu vienu iš fondo steigėju – Jonu Vainiumi, pasiūlė Telšių Vincento Borisevičiaus gimnaziją kaip partnerę. Dar pavasarį gimnazijoje apsilankęs p. J. Vainius paragino vadovybę bendradarbiauti su fondu ir teikti gimnazistų rašinius konkursui. To įvykio rezultatų vertinimai buvo paskelbti tik prasidėjus mokslo metams.

Ganytojas pasidžiaugė, kad JAV išeivija nepamiršta Lietuvos jaunimo ir fondo dėka steigia jiems finansines premijas. Vyskupas taip pat prisiminė, kad apie 1944 metus iš Telšių kunigų seminarijos į Vakarus pasitraukė apie keturiasdešimt seminaristų, o iš vyskupijos - panašiai tiek pat kunigų. Likę išeivijoje jie viską darė, kad primintų laisvajam pasauliui apie okupuotoje Lietuvoje kenčiančius brolius ir seseris.

Jonas Vainius išsamiai pristatė Juozo Giedraičio asmenybę, jo indėlį Vyriausiame Lietuvos išlaisvinimo komitete (VLIK) ir šio asmens principingumą. Tuo pačiu prelegentas pristatė ir po J. Giedraičio mirties (2008 m.) kilusią idėją įkurti jo vardo fondą, kuris remtų gabius jaunuolius, besigilinančius į Lietuvos istoriją, kultūrą, bei religinį gyvenimą.

Fondo laureatus pasveikino seimo narys prof. Valdas Rakutis, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos valdybos pirmininkas Vladas Sungaila, o partizaninį judėjimą Lietuvoje pristatė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius dr. Arūnas Bubnys. Tarp pranešimų koncertavo įvairūs šokių bei dainų kolektyvai.

Po šio renginio kiti gimnazistai teiravosi, ar būtų galima ateityje dalyvauti konkurse ir pretenduoti laimėti finansinę premiją? Fondo atstovas p. J. Vainius patikino, kad fondas nusiteikęs ir toliau bendradarbiauti su Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazija.

Džiugu, kad laureatų apdovanojimo ceremonijoje pasijuto vienybė tarp lietuvių, gyvenančių JAV išeivijoje ir Lietuvoje.

Telšių vyskupijos kurijos informacija

 
 
 
 
 
 
aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: