į pirmą puslapį

Kronika

Vyskupas pagerbė mirusius mecenatus
Paskelbta: 2024-09-07 23:20:52
 

2024 m. rugsėjo 7 d. Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius dalyvavo Rozmari Virginijos Anos Giedraitienės laidotuvių apeigose Videniškių šv. Lauryno bažnyčioje. Vyskupą Algirdą ir Anglijoje gyvenusių Rozmari bei Mykolo Giedraičių šeimą siejo ilga pažintis. 2017 metais miręs M. Giedraitis daug nusipelnė Lietuvos kultūrai. Gyvendamas Anglijoje ir dirbdamas mokslinį darbą Oksforde, jis tyrinėjo Lietuvos viduramžių istoriją, sukaupė daug vertingų rankraščių ir knygų, kurias padovanojo LMA Vrublevskių bibliotekai.

Jo žmona Rozmari augino tris vaikus, tačiau taip pat vadovavo Katalikų moterų sąjungai (The Catholic Womens’ League), parašė daug straipsnių į katalikišką laikraštį The Catholic Herald pasirašydama Virginia Barton slapyvardžiu.

Nuo 1990 metų Rozmari ir Mykolas Giedraičiai beveik kasmet apsilankydavo Lietuvoje ir ypač daug dėmesio bei savo lėšų skyrė savo protėvių kunigaikščių Giedraičių istorijai atkurti: rezidencinių Giedraičių rūmų – Baltadvario pilies tyrinėjimams, Videniškių bei Giedraičių bažnyčių atnaujinimui. Jų rūpesčiu buvo renkama istorinė medžiaga, padėjusi oficialiai pripažinti palaimintuoju jų giminės atstovą – pal. Mykolą Giedraitį, gyvenusį 15 amžiuje.

Tarp Žemaičių vyskupijos ganytojų taip pat yra bent trys, kilę iš šios garbingos kunigaikščių Giedraičių giminės. Pagerbdami Žemaičių vyskupiją, Rozmari ir Mykolas Giedraičiai finansavo vysk. Merkelio Giedraičio ir kan. Mikalojaus Daukšos paminklo statybą Varniuose. Šis paminklas yra tapęs Žemaičių vyskupystės muziejaus vizitine kortele.

Rozmari ir Mykolo šeima svetingai atverdavo savo namų Oksforde duris Lietuvos kultūros bei mokslo žmonėms ir sudarydavo jiems sąlygas susipažinti su Anglijos archyvų saugomais istorijos turtais.

Laidotuvių šv. Mišias taip pat aukojo Molėtų dekanas mons. Kęstutis Kazlauskas, Bezdonių parapijos klebonas kun. Arūnas Mitkevičius bei du kunigai iš Londono. Po šv. Mišių šiltus žodžius tarė mirusiosios vaikai. Urna buvo palaidota bažnyčios kriptoje, po jų giminės globėjo pal. Mykolo Giedraičio koplyčia. Jaudinančiai atrodė, kai šalia vyro Mykolo urnos buvo padėta Rozmari urna, o priėję jų vaikai jas abi palietė ir suglaudė. Žemiška kelionė baigėsi Videniškėse, kur yra atsekamos jų garbingos šeimos ištakos. Tesiilsi Viešpatyje jų sielos!

Telšių vyskupijos kurijos informacija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: