į pirmą puslapį

Kronika

Sielovadininkų viešnagė Luko vyskupijoje
Paskelbta: 2024-08-23 20:24:00
 

Telšių vyskupijos sielovados centrų darbuotojai 2024 m. rugpjūčio 19-21 dienomis lankėsi Luko vyskupijoje (Lenkija). Viešnagės tikslas – susipažinti su vyskupijos sielovados struktūromis bei pasisemti sielovadinės patirties iš kaimyninės šalies vyskupijos.

Rugpjūčio 19 d. po šv. Mišių ir bendrų pusryčių sielovadininkai nuvyko į Punską ir susitiko su naujai paskirtais kunigais: klebonu Andrzej Opanowski ir vikaru Adam Adukowski. Abu Punsko parapijos ganytojai puikia kalba lietuviškai ir yra pasirengę patarnauti tiek lietuviams tiek lenkams. Punsko krašto patriotė Nastutė Sidarienė supažindino su Punsko parapijos ir bažnyčios istorija. Apsilankymas senojoje klebonijoje įrengtame muziejuje leido pažinti Punsko krašto lietuvių kultūrą bei papročius.

Tolimesnė tos dienos patirtis atvedė iki Vygrių kamaldulių vienuolyno. Sielovadininkai aplankė kamaldulių namelius, buvusios Vygrių vyskupijos katedrą, popiežiškuosius apartamentus, kuriuose buvo apsistojęs šv. Jonas Paulius II savo apaštalinės kelionės metu 1999 metais, vienuolyno bokštą bei kitus objektus. Vakare sielovadininkai atvyko į Luko vyskupijos kunigų seminariją, kuri ne tik priėmė nakvynei, bet ir skaniai pamaitino.

Rugpjūčio 20 d. Luko katedroje šv. Mišios vadovavo Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius. Po pamaldų sielovadininkai turėjo susitikimą su Luko vyskupijos kurijos įvairių skyrių darbuotojais: bendruoju sielovados, katechetikos, šeimos, jaunimo, misijų bei švietimo didaktikos skyriumi. Sielovadininkus sveikino Luko vyskupas Jerzy Mazur SDB, o ištikimai visur lydėjo vyskupas pagalbininkas Dariusz Zalewski.

Sielovadininkai aplankė Luko kurijos kanceliariją ir susipažino su jos veikla. Didžiulį susidomėjimą sukėlė Luko vyskupijos Caritas, pristatęs gan plačią savo veiklą. Sielovadininkai turėjo galimybę aplankyti Caritas senelių namus, vienišų motinų prieglaudą bei moderniai įrengtus maisto sandėlius.

Dievo gailestingumo šventovėje pasimeldę Gailestingumo vainikėlį sielovadininkai aplankė nuolatinės adoracijos šv. Apaštalų Karalienės bažnyčią bei kontempliatyvų seserų karmeličių vienuolyną. Vakare Luko kunigų seminarijos rektorius supažindino su Luko vyskupijos kunigų seminarijos veikla, o Švietimo ir mokymo centras pristatė naujų technologijų taikymą katechetikos bei evangelizacijos srityse.

Rugpjūčio 21 d. Telšių vyskupijos sielovadininkai aplankė Seinus, kur juos svetingai pasitiko kun. Zbigniew Bzdak, pravedęs puikią ekskursiją Seinų katedroje bei muziejuje. Telšių vyskupijos piligrimai prisiminė pirmuosius savo vyskupus – Justiną Staugaitį ir Vincentą Borisevičių, kurie mokėsi Seinų kunigų seminarijoje ir buvo Seinų vyskupijos kunigai. Piligrimai pasimeldė ir prie Seinų vyskupo Antano Baranausko kapo.

Iš Seinų sielovadininkai vyko aplankyti gan žymios Luko vyskupijos šventovės – Studzieničnos šventovės, kurioje pastatyta žymi šv. Jono Pauliaus II skulptūra, sukurta Czeslaw Dzwigaj, kurio skulptūra puošia ir Kauno Santaką.

Telšių vyskupijos sielovadininkai džiaugiasi šia dalykine kelione, kurios metu įvyko pasidalijimas patirtimi ir dvasinėmis dovanomis tarp skirtingų vietinių bažnyčių. Piligriminės kelionės metu įgyta patirtis prisidės prie sielovados metodų plėtotės, patirties praturtinimo bei atvers galimybės tolimesniam bendradarbiavimui.

Telšių vyskupijos sielovadininkų kelionę rėmė Lietuvių katalikų religinė Šalpa.

Telšių vyskupijos kurijos informacija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: