į pirmą puslapį

Kronika

Žolinės išvakarės Lėlaičiuose
Paskelbta: 2024-08-14 22:46:57

Žolinės išvakarėse Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius aplankė Lėlaičių šv. Roko koplyčią, kuri yra Žemalės Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai parapijos teritorijoje. Pastaraisiais metais koplyčia buvo Mažeikių rajono savivaldybės, AB „Orlen Lietuva“ bei kitų rėmėjų lėšomis suremontuota. Į koplyčią netilpę žmonės galėjo lauke per televizorių dalyvauti šv. Mišiose. Pamaldų pradžioje vyskupas pašventino žolynus, naujai įrengtą altorių bei atnaujintą koplyčią.

Homilijos metu ganytojas priminė Lėlaičių koplyčios atsiradimo istoriją. Apie 1800 metus dvarininkai Stripeikos pastatė toje vietoje medinę koplyčią su rūsiu, kuriame buvo laidojami dvarininko šeimos nariai. Žmonės ten rinkdavosi maldai ir patirdavo malonių. 1921 m. koplyčią sunaikino gaisras, tačiau ji buvo atstatyta, tačiau mūrinė. Ją 1934 metais pašventino Telšių vyskupas Justinas Staugaitis ir suteikė jai šv. Roko titulą. „Man didžiulė garbė po 90-ies metų naujam gyvenimui prikeltą koplyčią vėl pašventinti ir pašvęsti Dievo garbei“ – kalbėjo vysk. Algirdas.

Sovietmetyje dvarininkų šeimos palaikai buvo išniekinti, o koplyčia naudojama ne pagal paskirtį. Kan. Petro Smilgio ir vietos bendruomenės iniciatyva kilo noras iš pagrindų atnaujinti koplyčią, o pavogtus elementus naujai atkurti. Šis darbas truko keletą metų.

Pamaldų metu buvo melstasi už dvarininkus Stripeikas, koplyčios fundatorius, o taip pat už visus koplyčios atstatymo rėmėjus ir geradarius. Po pamaldų žmonės dar ilgai bendravo šventoriaus palapinėje, dalijosi žemiškomis bei dangiškomis gėrybėmis.

Telšių vyskupijos kurijos informacija
Nuotr. Birutės Šneideraitienės

 
 
 
 
 
 
aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: