į pirmą puslapį

Kronika

Telšių vyskupijos ministrantų piligrimystė
Paskelbta: 2024-08-04 23:43:57
 

2024 m. liepos 29 – rugpjūčio 3 dienomis vyko Telšių vyskupijos ministrantų piligrimystė į Romą. Iš Telšių vyskupijos vyko dvi ministrantų grupės: Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijos grupė, lydima klebono kun. Mindaugo Šlausto ir Jaunimo centro grupė, lydima kan. Viliaus Viktoravičiaus bei vyskupo Algirdo Jurevičiaus.

Tomis dienomis Romoje vyko XIII-oji tarptautinė ministrantų piligrimystė, į kurią pakvietė Tarptautinė ministrantų asociacija (Coetus Internationalis Ministrantium). Iš Lietuvos į šią piligrimystę dar vyko ministrantai iš Alytaus šv. Kazimiero parapijos, lydimi kun. Ryčio Baltrušaičio ir kun. Tautvydo Kapcevičiaus, Vilniaus arkivyskupijos jaunimo centro ministrantų grupė, lydima kun. Gabrieliaus Satkausko ir Kauno šv. Jono Pauliaus II piligrimų centro ministrantų grupė, lydima kun. Artūro Kazlausko. Iš viso Lietuvą tarptautinėje piligrimystėje atstovavo 91 ministrantas. Grupės turėjo tiek bendrą programą su kitais piligrimais, tiek ir atskirą tai grupei pritaikytą programą.

Liepos 30 d. Telšių ministrantai aplankė Lietuvių šv. Kazimiero popiežiškąją kolegiją, kurios veiklą pristatė kolegijos rektorius Audrius Arkštikaitis. Šv. Mišių metu vysk. Algirdas ministrantams priminė šv. Kazimiero gyvenimo momentus ir pakvietė jaunuolius sekti dangiškojo globėjo pavyzdžiu. Po pamaldų rektorius pavaišino ministrantus gaiviaisiais gėrimais ir sultingu arbūzu.

Po pietų Vatikano šv. Petro aikštėje įvyko visų piligrimų susibūrimas, liudijimai, giesmės ir susitikimas su pop. Pranciškumi. Aikštėje susirinko per 50 000 ministrantų iš 20 pasaulio šalių. Ministrantų tarptautiniam susitikimui pasirinkta tema pagal pranašo Izaijo knygos eilutę: „Nebijok, nes aš su tavimi esu, nebūgštauk, nes aš esu tavo Dievas! Tave stiprinsiu, – padėsiu tau, remsiu tave savo teisumo dešine“ (Iz 41,10). Esu su tavimi – tai žodžiai, kuriais Viešpats užtikrina savo buvimą kartu ir stiprina kiekvieną pašauktąjį, žadėdamas paramą. Kiekvienas esame pakviestas dalyvauti Dievo planuose ir su Viešpaties pagalba „atrakinti“ ateitį.

Piligrimystės logotipui pasirinkti du raktai, panašūs į popiežiaus herbo raktus, o pagrindiniu šūkiu pasirinkti pranašo Izaijo perduoti žodžiai – Su tavimi! Ministrantų susitikimo himne šis šūkis pasikartoja daug kartų pagrindinėmis pasaulio kalbomis.

Tarptautinės ministrantų asociacijos vardu į popiežių kreipėsi asociacijos prezidentas kard. Jean-Claude Hollerich SJ. Pasveikinęs pontifiką jis kalbėjo: „Kristų ministrantai sutinka ypatingu būdu – patarnaudami prie altoriaus. Piligrimystės šūkis Su tavimi! reiškia, kad ypatingo ryšio su Kristumi dėka kyla tikroji bičiulystė ir tarpusavio ryšys. Tai mus paskatina būti ne tik Kristaus bičiuliais, bet ir puoselėti tikrą draugystę su kitais žmonėmis, ypač atstumtaisiais, benamiais, bedarbiais, pabėgėliais bei silpniausiais visuomenės nariais“.

Pop. Pranciškus pabrėžė, kad tarnavimas prie Viešpaties altoriaus veda link išganančio tarnavimo visuomenėje. Pamaldų metu šv. Petro aikštėje buvo užkurtas didžiulis smilkytuvas, kurio smilkalų kvapas kilo į dangų. Telšių vyskupija delegavo klaipėdiečius – Domą Luką ir Laurą Barkauskaitę skaityti maldavimų lietuvių kalba. Po pamaldų pop. Pranciškus asmeniškai pasisveikino su jais paspausdamas ranką. Tai tapo neišdildomu įspūdžiu jaunųjų ministrantų gyvenime.

Liepos 31 d. ministrantai iš Lietuvos rinkosi į šv. Priscilės (Santa Prisca) bažnyčią ant Aventino kalvos. Bažnyčios įėjimą ženklino lietuviška Trispalvė. Susitikimo pradžioje vietinis kunigas papasakojo šv. Priscilės bažnyčios istoriją. Piligrimus pasveikino vysk. Algirdas Jurevičius, o katechezę vedė kun. Rytis Baltrušaitis. Jis priminė pranašo Jeremijo pašaukimą, o tiksliau – Jeremijo atsikalbinėjimą, kad jis esą „per jaunas“, kad kalbėtų Dievo vardu, tačiau Viešpats pažadėjo buvimą kartu. Taip Jeremijas tapo pranašu. „Šventieji – drąsūs žmonės“, - kalbėjo kun. Rytis ir pakvietė į diskusiją apie pašaukimą tarnystei bei tikėjimo liudijimą aplinkiniams.

Ministrantai pasiskirstė į grupeles ir pabiro po gaivinančia vėsa dvelkiantį bažnyčios sodą. Grįžus į bažnyčią vyko Švč. Sakramento adoracija, buvo klausoma išpažinčių, švenčiama Eucharistija. Homilijos metu vysk. Algirdas prisiminė savo patarnavimo šv. Mišioms patirtį ir kalbėjo apie tos dienos globėjo šv. Ignaco Lojolos dvasinį virsmą. Savo norą tarnauti egoizmui ir puikybei jis paaukojo dėl to, kad galėtų tarnauti Dievui.

Po lietuvių susitikimo grupės savarankiškai leidosi pažinti Romą: Didysis Cirkas, Tiberio sala, Kapitoliaus kalva, Koliziejus... Didesnio dėmesio tą dieną sulaukė Jėzaus bažnyčia (Il Gesù), kuriame saugomos šv. Ignaco Lojolos relikvijos ir yra palaidotas pirmasis Lietuvos kardinolas Jurgis Radvila.

Rugpjūčio 1 d. lietuvių grupės meldėsi šv. Petro bazilikos kriptoje esančioje Aušros Vartų lietuvių koplyčioje. Prie ministrantų prisijungė ir Justinas Alšauskas, šiemet pradėsiantis studijas kariuomenės kunigų seminarijoje Romoje. Homilijos metu kun. Mindaugas Šlaustas kalbėjo apie šios koplyčios dvasinę reikšmę, o kan. Vilius Viktoravičius po pamaldų supažindino su koplyčios atsiradimo istorija. Piligrimai tyrinėjo šv. Petro bazilikos grožį, aplankė Vatikano muziejų, o po pietų susipažino su Vatikano radiju. Apie radijo veiklą kalbėjo dr. Jonas Malinauskas. Vysk. Algirdas Jurevičius ir Klaipėdos šv. Juozapo Darbininko parapijos ministrantas Matas Pikelis pasidalijo piligrimystės įspūdžiais su Vatikano radijo klausytojais.

Rugpjūčio 2 d. ministrantai lankėsi šv. Sebastijono katakombose ir ten turėjo šv. Mišias. Homilijoje kan. Vilius Viktoravičius kalbėjo apie ankstyvųjų krikščionių palaidojimo vietas ir susiejo tai su liturginiu veiksmu, būtent – altoriaus pabučiavimu. Šia apeiga yra pagerbiamos šventųjų relikvijos, saugomos altoriaus mensoje. Susipažinę su katakombų bažnyčia piligrimai aplankė šv. Pauliaus baziliką.

Rugpjūčio 3 d. ministrantai turėjo šv. Mišias Šventojo Kryžiaus bazilikoje. Vysk. Algirdas homilijoje pabrėžė du dalykus, kylančius iš imperatoriaus šeimos: imperatorius Konstantinas pamatė danguje kryžių ir išgirdo žodžius – „Šiuo ženklu nugalėsi“, o šventąjį Kryžių atradusi jo motina šv. Elena užleido jam savo namus. Anot vyskupo, tai liudija, kad ir mes niekada neišsižadėtume Kristaus kryžiaus, kuris yra mums pergalės ženklas, o taip pat savo „namus“ turime užleisti Dievo reikalams.

Ministrantai lankėsi Laterano bazilikoje, meldėsi prie Šventųjų laiptų, o Didžiojoje Marijos bazilikoje susitiko su arkivysk. Rolandu Makricku ir iš pirmų lūpų išgirdo bazilikos atsiradimo istoriją. Nors daug Romos bažnyčių liko neaplankyta, tačiau tai tebūnie palikta ateinantiems – Jubiliejiniams metams. Daugeliui ministrantų ši kelionė tapo pirmuoju apsilankymu Romoje ir gilesniu susipažinimu su krikščionybės istorija. Viešpats telaimina visus, tarnaujančius Dievui ir žmonėms!

Telšių vyskupijos kurijos informacija
Nuotraukos Tomo Eitavičiaus, Algirdo Jurevičiaus, DBK.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: