į pirmą puslapį

Kronika

Kodėl vyskupas kreipėsi į politikus?
Paskelbta: 2024-07-24 10:21:58
 

Tarp Telšių vyskupijos ir Telšių vyskupijos teritorijoje išrinktų Lietuvos Respublikos Seimo narių palaikomas nuolatinis kontaktas. Kasmet LR Seimo nariai dalyvauja Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus organizuojamame susitikime, kuriame diskutuojama moralinėmis, visuomeninėmis ir politinėmis temomis. LR Seimo nariai noriai dalyvauja Žemaičių Kalvarijos atlaiduose ir net taria žodį atlaidų dalyviams. Šiltas bendravimas sukuria nuostatą dalintis tarpusavyje įžvalgomis, nuogąstavimais bei rūpesčiais, nes LR Seimo nariai yra išrinkti bei atstovauja taip pat ir tikinčių žmonių lūkesčius.

2024 m. liepos 15 d. Telšių vyskupas kreipėsi elektroniniu paštu į su vyskupija bendradarbiaujančius LR Seimo narius, išsakydamas nuogąstavimus dėl Seimo statuto pataisų. Laiške vyskupas pateikė tokią nuomonę:

1) Šiuo Projektu Teisės departamentui kartu su Teisės ir teisėtvarkos komitetu de facto suteikiama konstitucingumo kontrolės funkcija kaip galutinio arbitro teisę turinčiam subjektui. Tokia funkcija neturėtų būti patvirtinama Seimo, nes de facto redukuoja Prezidento veto reikšmę. Kadangi Prezidentas yra visuotine rinkimų teisė renkamas valstybės vadovas, o ne parlamento renkamas – tokio redukavimo neturėtų būti Seimo statute, nes apriboja Prezidento kaip tautos atstovo teisę užimti vertybinę poziciją ir bandyti ją ginti naudojantis Konstitucijos nustatytomis procedūromis.

2) Siūloma Statuto pataisa tuo pačiu išplečia Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto, kartu su Teisės departamentu, konstitucinės kontrolės funkciją riboti Prezidento veto teisinę reikšmę. Pažymėtina, kad žiūrint retrospektyviai visoje eilėje vertybinių klausimų Teisės departamentas neretai yra užėmęs vertybinę (vertybiškai ne neutralią) poziciją, todėl mažai tikėtina, kad ir ateityje būtų kitaip. Konstitucingumo kontrolė Lietuvoje nėra a priori (kaip pavyzdžiui Prancūzijoje), bet šią funkciją atlieka Konstitucinis teismas.

3) Objektyvumo dėlei kaip alternatyva galėtų būti, kad vertybiniais klausimais, kuriuos Prezidentas grąžina Seimui pakartotinai svarstyti, būtų galimybė organizuoti referendumą, nes tuomet vertybinius klausimus išspręstų ne departamentas kartu su Teisės komitetu, bet spręstų pati tauta. Priėmus Projektą galios svertai sutelkiami faktiškai Seimo rankose, eliminuojant Prezidento konstitucinę reikšmę, kai tuo tarpu, Prezidentas yra vienas iš valdžios vykdytojų (Konstitucijos 5 str. „Valstybės valdžią Lietuvoje vykdo Seimas, Respublikos Prezidentas ir Vyriausybė, Teismas.“) ne mažiau reikšmingas už Seimą ar Vyriausybę.

4) Prezidento veto neturėtų būti „apeinamas“ biurokratine procedūra, apibrėžta Statute. Projektu siūloma nuostata savo esme yra konstitucinio lygmens nuostata ir turėtų būti aprašyta Konstitucijoje. Priešingu atveju, teisinį santykį, kuris savo esme yra reguliuotinas tik Konstitucijos lygmeniu, Seimas sureguliuotų daug žemesniu teisės aktu t.y. Seimo Statutu.

5) Projektas prieštarauja Konstitucijos nuostatai, kad Respublikos Prezidentas yra valstybės vadovas, nes iš jo de facto atimama galutinio arbitro teisė dėl vertybiškai jautrių projektų svarstomų Seime.

Po šių minčių išsakymo Telšių vyskupija gavo „Delfi“ žurnalistės Laurynos Vireliūnaitės klausimus Telšių vyskupui.

Visai neseniai laišku kreipėtės į Seimo narius dėl planuojamų Seimo statuto pataisų. Norėjau Jūsų paprašyti pakomentuoti, kokia Jūsų motyvacija buvo kreiptis į Seimo narius dėl šių pataisų? Dvasininkų noras dalyvauti įstatymų leidybos procese nėra labai įprasta praktika.

Kreiptis į man gerai pažįstamus ir bendrystę su vyskupija palaikančius LR Seimo narius paskatino nuogąstavimas, kad dėl Seimo statuto pataisų gali būti pažeistas valdžios balansas.

Suprantamas ypač šios sudėties LR Seimo noras turėti daugiau galių ir net bandyti kokiais nors būdais apriboti Prezidento galias.

Kol svarstomi įstatymų projektai, būtinas kuo platesnis požiūris ir kuo daugiau nuomonių, todėl teisę pareikšti savo nuomonę, o kartais net pareigą tai padaryti turi ir dvasininkai.

Taip pat norėčiau pasiteirauti, kodėl nebuvo įvardintas teisininkas, kurio pastebėjimus persiuntėte? Gal galėtumėte įvardinti kas jis?

Vyskupo pareigos pranoksta mano, kaip paprasto žmogaus, gebėjimus ir kompetencijas, todėl visuomet naudojuosi aplinkinių įžvalgomis, pastebėjimais ir patarimais. Tarp daugelio patarėjų yra ir keli teisininkai, tačiau iniciatyva šiam mano žingsniui kilo iš vieno LR Seimo nario, kuris įžvelgė Statuto pakeitimo tikslą – kad būtų lengviau atmesti Prezidento veto ir priimti civilinės sąjungos (partnerystės) įstatymą. Tad iš pažiūros nekaltas Seimo statuto pakeitimas gali ateityje atnešti daug moralinės žalos. Būtent tai ir paskatino pasidalinti nuogąstavimais su LR Seimo nariais, iš kurių sulaukiau padėkos už pilietiškumą ir pagalbą geriau įsigilinti į teikiamą svarstyti įstatymą.

Prieš kurį laiką viešojoje erdvėje nuskambėjo mintis, kad net 80 procentų mūsų tautos žmonių bijo viešai išreikšti savo nuomonę, bet džiugu, kad jie pasitikėjo manimi ir išsakė savo baimes dėl įstatymo projekto. Spėju, kad priklausau tiems likusiems 20 procentų, todėl dalinuosi šiomis mintimis su jumis.

+Algirdas Jurevičius
Telšių vyskupas

aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: