į pirmą puslapį

Kronika

Piligriminė dvasininkų kelionė
Paskelbta: 2024-05-01 23:24:47
 

2024 m. balandžio 26-29 dienomis Telšių vyskupijos dvasininkai Lenkijos primo ir Gniezno arkivyskupo Wojciech Polak kvietimu dalyvavo šv. Vaitiekaus atlaiduose. Žemaičių vyskupiją su Gnieznu sieja gilūs istoriniai saitai, nes 1427 m. vyskupija buvo priskirta Gniezno metropolijai. Po trečiojo Abiejų tautų Respublikos padalijimo (1795 m.) Žemaičių vyskupija buvo priskirta Mogiliovo metropolijai. Tad abi vyskupijas sieja vos ne keturis šimtmečius trukusi bendra istorija.

Piligrimystėje dalyvavo Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius, lydimas dekanų tarybos narių. Pirmasis sustojimas – Torunė. Dvasininkai aukojo šv. Mišias šv. Jokūbo bažnyčioje, apžiūrėjo senamiestį ir lankė kitas bažnyčias. Didžiulį įspūdį padarė pakeliui į Gniezną aplankytas Lichenio sakralinis kompleksas, atsiradęs beveik prieš trisdešimt metų ir įsikūręs 85 ha plote. Pasimeldę šventovėje, apžiūrėję įspūdingas Kryžiaus kelio stotis, ir pagiedoję lietuvišką giesmę lietuvių Aušros Vartų koplyčioje, piligrimai atvyko į Gniezną.

Šeštadienio vakarą atlaidai prasidėjo liturginių valandų Vakarine malda. Homiliją sakė Elko vyskupas Jerzy Mazur SVD. Jis ypač pabrėžė Bažnyčios misijinę užduotį ir drąsino tikinčiuosius būti tikėjimo liudytojais.

Po Vakarinės maldos prasidėjo įspūdinga procesija per miestą su šv. Vaitiekaus relikvijomis. Nors jau buvo vėlus vakaras ir sutemę, tačiau gatvės buvo pilnos giedančių ir besimeldžiančių žmonių. Relikvijos buvo nuneštos prie šv. arkangelo Mykolo bažnyčios, kur sveikinimo žodį tarė svečiai vyskupai. Telšių vyskupas kalbėjo: „atvykome iš Žemaitijos padėkoti šv. Vaitiekui, kad nešė tikėjimo šviesą Žemaitijos ir Lietuvos kryptimi. Nuo jo kankinystės praėjus keliems šimtmečiams Žemaitija priėmė krikščioniškąjį tikėjimą ir yra dėkinga tikėjimo šviesos skleidėjams“.

Sekmadienio rytą procesija nuo šv. arkangelo Mykolo bažnyčios pajudėjo link katedros. Ant įspūdingo dydžio įrengtos pakylos buvo švenčiamos šv. Mišios. Homiliją sakė Warmijos arkivyskupas metropolitas Józef Górzyński. Warmijos arkivyskupijos kanoninei teritorijai iki 1991 metų priklausė dalis dabartinės Telšių vyskupijos, taip vadinama Klaipėdos prelatūra. Po pamaldų popiežiaus nuncijus įteikė misijų kryžius asmenims, šiemet išvykstantiems į misijų kraštus. Tarp jų buvo trylika dvasininkų, vienuolė ir pasaulietė moteris. Visas susirinkimas meldėsi už juos ir jų misiją.

Grįžtant atgal dvasininkai apsistojo nakvynei šv. Maksimilijono Kolbės OFM Conv. kurtame vienuolyne Niepokalanów. Vienuolynas įsikūręs 28 ha plote ir turi keletą rekolekcijų namų bei kitą piligrimams aptarnauti pritaikytą infrastruktūrą. Žemaičių piligrimai aukojo šv. Mišias bazilikoje, susipažino su šventovės atsiradimo istorija.

Dvasiškai praturtėję ir daug pamatę piligrimai laimingi grįžo į savo tarnystės vietas.

Telšių vyskupijos kurijos informacija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: