į pirmą puslapį

Skelbimai

Balandžio 2 d. Autizmo supratimo diena Klaipėdoje „Vilties žvilgsniu“ PDF
Paskelbta: 2017-03-01 11:17:19

PLAKATAS PDF

AUTIZMAS

Tai vienas iš daugelio sutrikimų, kurie diagnozuojami vaikystėje. Jis labiau būdingas berniukams nei mergaitėms. Skiriasi jis nuo kitų sutrikimų savo „spektriniu“ charakteriu. Jis ne tik pasireiškia didele simptomų įvairove, bet ir tie simptomai gali būti įvairaus sunkumo. Tad mokslinėje literatūroje naudojamas terminas – „autizmo spektro sutrikimas“. Nors autizmas genetinis sutrikimas (tą aiškiai įrodo dvynių tyrimai), nėra atrasto vieno geno. Tyrinėtojai randa įvairias genų kombinacijas sukeliančias autizmą. Iš čia ir kyla didelė autizmo simptomų pasireiškimo įvairovė.

Autizmo spektrui būdingas polinkis į vienodumą, rutinas. Bendravimo sunkumai susiję su nesugebėjimu kalbėti arba labai stereotipišku kalbėjimu, nežiūrėjimu į akis. Labiausiai pastebimas yra netinkamas elgesys – priepuoliai, hiperaktyvumas, sensorinis jautrumas. Lengvesniais atvejais į akis krenta socialinis nerangumas ir antipatija pasikeitimams.

Laikoma, kad 1 iš 68 vaikų diagnozuojami priklausantys autizmo spektrui. Tai maždaug 1,5% populiacijos. Taip buvo ne visada. Kažkada autizmas buvo laikomas retu sutrikimu (1980-tais metais buvo 1 iš 10 000, o 2000-tais metais buvo jau 1 iš 149 – 0,67%). Keitėsi supratimas apie šį sutrikimą, gerėjo jo diagnostika, augo ir skaičius. Kas toliau? Vyksta tyrimai, nes dar yra neatsakyta į daugelį klausimų. Vos ne kiekvienais metais mokslininkai pateikia naujienų. Tad gali būti, kad šio sutrikimo paplitimas dar augs, jo diagnostika plėsis, geriau suprasime kaip šis sutrikimas kyla bei reiškiasi.

Priklausant autizmo spektrui galima būti „sunkiu“ autistu ir „lengvu“, arba kaip dabar sakoma, turėti „tik autizmo bruožų“. Yra ne mažai žmonių, kurie, nors ir turi šį sutrikimą, gyvena apie tai nieko neįtardami – autizmo simptomus laiko savo asmenybės keistumais. Tad ne vienas, arčiau susipažinęs su autizmo simptomais, pagalvoja - ar tik aš neturiu autizmo bruožų – ir ne be pagrindo (ypač vyrai). Toks atradimas neretai suteikia žmogui didelį palengvėjimą - visą gyvenimą buvęs keistuoliu, pagaliau suvokia, kad tas jo keistumas turi pavadinimą.

O autizmas yra ne vien sutrikimo pavadinimas. Autizmas yra didžiulė ir nors kiek keista, bet garbinga bendruomenė. Hansas Aspergeris, vienas iš pirmųjų aprašęs autizmą, ir labai daug tyrinėjęs šį sutrikimą, tvirtino, kad jis neįsivaizduoja talentingo kompozitoriaus arba mokslininko neturinčio autizmo bruožų. Autistinės smegenys, gal ir nelabai padeda bendrauti kasdienybėje, tačiau duoda didelių pranašumų, kai reikia dirbti su dėsningumais bei sistemomis, matematika bei programavimu. Dažnai jie turi idealią klausą, bei puikų ritmo suvokimą. Laikoma, kad tokios asmenybės kaip Mocartas, Darvinas, Niutonas ir Enšteinas, Lewis Carroll ir Isaac Asimov (rašytojai) bei daugelis kitų turėjo nemažai autizmo bruožų. Autizmo spektrui priklauso ir šių laikų įžymybės: Bilas Geitsas (Microsoft įkūrėjas), Susan Boyle (dainininkė), Daryl Hannah ir Dan Aykroyd (kino aktoriai), Tim Burton (režisierius), Satoshi Tajiri (pokemonų kūrėjas).

BALANDŽIO 2 – VILTIES ŽVILGSNIU

Kaip ir daugelis labiau paplitusių ligų ar sutrikimų, autizmas turi savo dieną metuose. Balandžio 2-ji yra laikoma tarptautine autizmo supratimo (world autism awarenes) diena. Šiais metais pasaulyje ji bus minima devintąjį kartą. Šią dieną visame pasaulyje autistų, jų artimųjų bei specialistų bendruomenės susirenka ir kalba apie šį sutrikimą, jo pasireiškimą, sunkumus bei džiaugsmus.

Šiaip jau, ši diena, ši šventė yra džiugi. Dažnai stengiamasi naudoti mėlyną spalvą – kartais mėlynai apšviečiamas koks nors vietinis žymesnis pastatas (Eifelio bokštas ar pan.), dalyvaujama bendruose autizmo ėjimuose (autism walk), siekiama pabūti bendruomenėje.

Šiais metais Klaipėdoje vėl minėsime balandžio 2-ąją. Ją organizuoti ėmėsi brolis pranciškonas Benediktas Jurčys OFM. Taip pat dalyvauja autistų tėvų organizacija "Lietaus vaikai". Ketina prisidėti ir daugiau organizacijų. Pilną jų sąrašą tegalėsime paskelbti vėliau (planavimas dar vyksta). Ketiname švęsti Danės skverelyje. Vyks įvairūs renginiai, užsiėmimai vaikams, bus muzikos, bus linksma ir įdomu.

Šį kartą norime susirinkti ir pažvelgti į vienas kitą „VILTIES ŽVILGSNIU“. Šis šūkis skamba kaip antitezė autizmo spektro žmonių nenorui žiūrėti pašnekovui į akis. Tačiau ar dažnai mes skiriame laiko pažvelgti vienas kitam į akis, pamatyti ir pajusti vienas kitą? Mūsų aplinkoje gal ne vienas kiek užsidaręs, keistokas asmuo – nebūtinai jis yra nediagnozuotas autistas. Skirkime laiko. Pažvelkime. Pažvelkime su viltimi. Pažvelkime į vienas kitą „Vilties žvilgsniu“.

aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: