į pirmą puslapį

Kronika

„Parapija XXI amžiuje“ – konferencija Tverų parapijos 400 metų jubiliejaus proga (2018-04-04)
Paskelbta: 2018-04-05 13:17:30

 

2018 metais Tverų parapija švenčia 400 metų jubiliejų nuo I-osios parapijinės bažnyčios pastatymo Tveruose (1618 m.)

Ta proga Tverų parapija kartu su Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakultetu surengė tarpdisciplininę respublikinę mokslinę konferenciją „Parapija XXI amžiuje“. Konferencijoje buvo siekiama akademiniu žvilgsniu analizuoti Parapijos vaidmenį XXI amžiuje. II Vatikano Susirinkimo šviesoje, įvairių mokslų aspektais atrasti problemas, kelti pastoracijos aktualizavimo klausimus, ieškoti atsakymų į laikmečio iššūkius.

Konferencijos dalyvius, susirinkusius ne tik iš Žemaitijos, bet ir visos Lietuvos sveikino konferencijos Globėjas, JE Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas, gero darbo linkėjo Rietavo savivaldybė meras Antanas Černeckis bei LR Seimo nariai Jonas Varkalys ir Remigijus Žemaitaitis, Lietuvos katechetikos centro direktorius, mons. Rimantas Gudlinkis linkėjo konferencijos dalyviams išgirsti Bažnyčios kvietimą būti parapijoje, o VDU Katalikų teologijos fakulteto dekanas diak. Benas Ulevičius džiaugėsi, jog pirmą kartą imamasi ieškoti parapijos „veido“ mūsų laikais.

Konferencijoje paliestos įvairios temos: iššūkiai parapijai postmoderniame pasaulyje, žvelgta į parapiją, kaip prigimtinės tiesos apie žmogų skleidėja, ieškota parapijos ugdomųjų iššūkių ir uždavinių. Įvairių sričių mokslininkai kėlė probleminius klausimus ir ieškojo atsakymo – ką šiandien parapija gali pasiūlyti jaunimui, šeimoms, gyvenimo paribiuose esantiems tikintiesiems ir kaip gaivinti priklausymo parapijai jausmą.

Konferencija baigėsi šv. Mišiomis Tverų Švč. M. Marijos apsilankymo šventovėje, kurioje saugomas malonėmis garsus Dievo Motinos paveikslas (ikona).

Šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupas dr. Kęstutis Kėvalas, koncelebravo Telšių kunigų seminarijos rektorius kun. dr. Ramūnas Norkus, vyskupo sekretorius kun., teol. lic. Donatas Liutika bei parapijos klebonas doc. dr. Saulius Stumbra.

       Homilijoje vyskupas komentuodamas Emauso mokinių istoriją, kvietė konferencijos dalyvius bei tveriškius patirti nuostabų ir džiuginantį susitikimą su prisikėlusiu Jėzumi.

Liturgijos pabaigoje Vyskupo akivaizdoje ir prieš visą Dievo tautą prisiekė naujai išrinktos pastoracinės tarybos nariai. Vyskupas linkėjo būti aktyviems ir burti bendruomenę, jausti atsakomybę už savo parapiją prisiėmus atsakingas pareigas.

Tverų parapijos jubiliejinių metų renginiai dar nesibaigia – gegužės 27 dieną – laukia didžioji iškilmė. Susirinkę kraštiečiai ir piligrimai, kartu dėkosime Dievui už 400 metų sukaktį ir melsime Dievo Motiną, garsią malonėmis Tverų šventovėje, globos ateinančioms kartoms. 

Kun. doc. dr. Saulius Stumbra

Tverų parapijos Klebonas

 

Už nuotraukas dėkojame Rietavo savivaldybės administracijos vyriausiajai specialistei Angelei Kilčiauskaitei 

 

aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: