į pirmą puslapį

Kronika

Plungėje surengta paroda, skirta vyskupo Justino Staugaičio atminimui
Paskelbta: 2017-05-30 11:50:43

2017 m. gegužės mėn. 26 dienos, penktadienio, pavakarę Žemaičių Dailės muziejuje, Kunigaikščio Mykolo Oginskio rūmuose, Plungėje įvyko parodos „Lietuvos Nepriklausomybė – nuolatinis budėjimas: Justinui Staugaičiui – 150” atidarymas.

Atidaryme dalyvavo parodos rengėjai, koncepcijos, tektų autoriai – Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Parlamentarizmo istorinės atminties skyriaus darbuotojai dr. Vilma Akmenytė – Ruzgienė ir Žydrūnas Mačiukas, Telšių vyskupijos vyskupas Jonas Boruta SJ, Žemaičių Kalvarijos dekanato dekanas, Plungės parapijos klebonas kun. Julius Meškauskas, vyskupo Just. Staugaičio giminaičiai bei nemažas būrys, į parodą susirinkusiųjų iš Plungės ir kitų vietovių.

Renginį pradėjo ir visus susirinkusius muzikiniu kūriniu pasveikino birbynininkas Dainius Griška. Įspūdžiais ir pastebėjimais pasidalino, visus pasveikino Muziejaus direktorius Alvidas Bakanauskas. Patį renginį vedė Muziejaus vyriausiojo fondų saugotoja Danutė Einikienė.

Mintimis apie pirmąjį Telšių vyskupijos vyskupą Jus. Staugaitį dalinosi ir jo didžiulius nuveiktus darbus Bažnyčiai ir nepriklausomai Lietuvos valstybei nuosekliai aptarė dabartinis Telšių vyskupijos ganytojas vyskupas J. Boruta SJ. Savo mintimis apie garbųjį vyskupą pasidalino ir Plungės parapijos klebonas kun. J. Meškauskas.

Pagrindiniai parodos rengėjai: dr. Vilma Akmenytė – Ruzgienė ir Žydrūnas Mačiukas, kalbėdami apie ekspoziciją, turtingą gausiomis nuotraukomis ir dokumentais, kurie buvo surinkti iš net septyniolikos muziejų ir archyvų, išryškino šiais metais svarbias sukaktis – prieš šimtą metų įvykusią Vilniaus lietuvių konferenciją ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos 95 – ąją sukaktį. Prie visų svarbiausių moderniosios Lietuvos valstybės kūrimo darbų ir Katalikų Bažnyčios Lietuvoje raidos didelį indėlį yra įnešęs būtent vyskupas Just. Staugaitis.

Į susirinkusiuosius kreipėsi garbiojo vyskupo giminaičiai – Šiaulių universiteto profesorė Audronė Juodaitytė ir gydytojas, visuomenės veikėjas Darius Staugaitis ir kiti artimieji. Jie pasidalino savo atsiminimais, įžvalgomis, pasidžiaugė surengta paroda, padėkojo dalyviams ir rengėjams.

Parodos atidarymo renginį savo pasisakymu užbaigė, visiems padėkojo ir svečiams knygas apie vyskupą Just. Staugaitį įteikė Žemaičių Dailės muziejaus direktorius A. Bakanauskas, kuris parodos rengėjus ir svečius pakvietė pabendravimui prie kavos ar arbatos puodelio.

Paroda „Lietuvos Nepriklausomybė – nuolatinis budėjimas: Justinui Staugaičiui – 150“ Žemaičių Dailės muziejuje Plungėje veiks iki š. m. birželio 30 dienos.

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: